Burak – jedno z najzdrowszych warzyw

IMG_1092

Wigilia zbliża się wielkimi krokami. Zwyczajowo po przełamaniu się opłatkiem na wigilijny stół wjeżdża zupa. W zależności od regionu i tradycji bywa to grzybowa, grochówka, siemieniotka, migdałowa i pewnie jeszcze parę innych. Gdyby jednak zastanowić się, którą zupę poda się w największej ilości domów, to obstawiam, że będzie to barszcz.

Jest to zupa bardzo efektowna, o głębokim kolorze, który pięknie wygląda w białym talerzu położonym na świątecznym, białym obrusie (i jeszcze chętniej rozchlapuje się robiąc wokół malownicze plamy). Podstawowym składnikiem barszczu są oczywiście buraki i właśnie ich będzie dotyczył dzisiejszy wpis.

Buraki, u nas pospolite i trochę niedoceniane okazują się być niezwykle wartościowym produktem, jednym z najzdrowszych warzyw na świecie. Polska jest jednym z czołowych producentów i eksporterów buraków, a barszcz to jedna z wschodnio- i środkowoeuropejskich potraw, które uzyskały sporą rozpoznawalność za granicą.

Burak pochodzi z Bliskiego Wschodu i tam był początkowo uprawiany. W Grecji jeszcze przed Chrystusem buraki składano w ofierze Apollinowi i były one w przeliczeniu na masę tak drogie jak srebro. Następnie zawędrowały do republiki rzymskiej aby po czasie rozpowszechnić się w całej Europie największą popularność zyskując w środkowej i wschodniej części kontynentu.

Jak burak może przysłużyć się naszemu zdrowiu?

  • jest bardzo niskokaloryczny (tylko 45kcal w 100g), zawiera błonnik, witaminy (witaminę A, witaminę B3 -niacynę, witaminę B6 czyli pirydoksynę, witaminę B9 zwaną kwasem foliowym – szczególnie potrzebny kobietom planującym ciążę, witaminę C), minerały (żelazo, krzem, potas, mangan, magnez) i niewielką ilość tłuszczu
  • wiele badań wskazuje, że obniża ciśnienie krwi i „złego” cholesterolu LDL, a podnosi poziom „dobrego” HDL, co ma duże znaczenia w zapobieganiu chorobom serca
  • jest bogaty w betainę, która reguluje pracę układu pokarmowego i ułatwia trawienie poprzez stymulację wydzielania kwasów żołądkowych
  • ma działanie oczyszczające i odtruwające, wspomaga pracę wątroby, pomaga usunąć z organizmu metale ciężkie
  • to idealne warzywo dla sportowców. Badania opublikowane w American Journal of Physiology dowodzą, że buraki zwiększają wytrzymałość podczas wykonywania ćwiczeń aerobowych i zmniejszają uczucie zmęczenia po ich zakończeniu
  • ma działanie przeciwzapalne
  • pomaga utrzymać zdrową, młodo wyglądającą cerę w wyniku działania antocyjanów, które wspomagają produkcję kolagenu, a także krzemu, który wzmacnia skórę i włosy
  • poprawiają ukrwienie mózgu, co może przeciwdziałać rozwojowi demencji

IMG_1075

Buraki mogą być spożywane zarówno na surowo, jak i gotowane lub pieczone. Zarówno korzenie, jak i liście są jadalne. należy tylko pamiętać, że buraki tracą swe cenne właściwości w trakcie obróbki cieplnej, dlatego powinno się je gotować możliwie jak najkrócej.

 

3 Responses to Burak – jedno z najzdrowszych warzyw

  1. xoprimaxo.blogspot.com pisze:

    dobra informacja! Uwielbiam je w każdej postaci :)

  2. warzywa pisze:

    Super tu u Ciebie, zapraszam do mnie

    Also visit my web page warzywa

  3. Bardzo mi się podoba twój blog

    Take a look at my web page … http://www.e-warzywnictwo.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>