Dlaczego warto jeść pełnoziarniste produkty

IMG_0936

Chyba każdy, kto choć trochę interesuje się zdrowym odżywianiem spotkał się z terminem „pełnoziarnisty” i słyszał, że produkty określane tym mianem są zdrowe. Producenci żywności chętnie bazują na tym skojarzeniu i wypuszczają na rynek produkty, które nazywają w ten, albo bardzo podobny sposób, a klient zapłaci za nie więcej w przekonaniu, że schudnie, poprawi samopoczucie i zadba o swój organizm. Zanim jednak zostanie omówiony wpływ takich produktów na zdrowie trzeba zacząć od tego, czym są produkty pełnoziarniste.  Takim terminem określamy produkty zbożowe, do których wytworzenia użyto pełnych ziaren, to znaczy takich, które posiadają zewnętrzną łuskę, zwaną też otrębami, a wewnątrz bielmo i zarodek. Mąka taka ma brązowawy kolor, jest grubsza i cięższa od mąki rafinowanej. Mąka rafinowana,  jest biała, puszysta i łatwiejsza do pogryzienia, trawienia i przechowywania dzięki usunięciu podatnych na jełczenie tłuszczy. Można na niej upiec biały i lekki chleb, chrupiące bułeczki, ciasta i delikatne torty. Taka oczyszczona, czyli rafinowana mąka składa się tylko ze skrobiowego bielma, którego pierwotnym zadaniem jest odżywianie zarodka. Otręby, w których występuje większość zawartego w ziarnie błonnika i zarodek, w którym skumulowane jest prawie trzy czwarte występujących w zbożu minerałów, witamin a także korzystne dla zdrowia tłuszcze nienasycone są w wyniku procesu oczyszczania odrzucane, co bardzo zmniejsza wartości odżywcze takiej mąki. Proces oczyszczania mąki zmniejsza o ponad połowę zawartość witamin z grupy B, o 90 procent zawartość witaminy E i pozbawia ją niemal całego błonnika.

Podsumowując, produkty pełnoziarniste składają się z pełnoziarnistej mąki. Warto zwrócić uwagę na bardzo podobnie brzmiący termin „wieloziarnisty”. Nie ma on nic wspólnego z produktami pełnoziarnistymi. Zazwyczaj chodzi o to, że taki chleb lub bułka są posypane ziarnami np. słonecznika, sezamu lub dyni, albo do ich pieczenia użyto mąki z kilku gatunków zbóż, często nie podając stosownych proporcji.

IMG_0939

 

Jakie korzyści przynosi spożywanie pełnoziarnistych produktów? Pełne ziarno nie zawiera jakiejś jednej, magicznej substancji leczącej choroby i zapobiegającej występowaniu kolejnych. Liczy się zsumowane działanie wszystkich jego części, które działając razem przynoszą nam korzyści.

  • otręby i zawarty w nich błonnik spowalniają proces trawienia, co zapobiega gwałtownemu wzrostowi poziomu glukozy we krwi, a potem równie gwałtownemu jej spadkowi, co objawia się wilczym apetytem. Pełnoziarniste produkty są trawione dłużej, w wyniku czego poziom uwalnianej do krwi glukozy wzrasta i opada równomiernie
  • rozpuszczalny błonnik pomaga obniżyć poziom cholesterolu
  • błonnik nierozpuszczalny usprawnia pracę przewodu pokarmowego, zapobiega zaparciom, chorobom jelita grubego a także zapobiega tworzeniu się małych skrzepów krwi mogących prowadzić do zawału lub udaru
  • fitoestrogeny występujące w pełnych ziarnach mogą zapobiegać niektórym rodzajom nowotworów
  • minerały takie jak magnez, selen, cynk, i mangan zmniejszają ryzyko chorób serca i cukrzycy typu drugiego. Badania wskazują, że jedzenie dwóch dodatkowych porcji produktów pełnoziarnistych dziennie może obniżyć ryzyko wystąpienia cukrzycy typu drugiego o 21 procent
  • przedłużają życie. Wyniki badań opublikowanych w American Journal of Clinical Nutrition mówią, że kobiety jedzące przynajmniej dwie porcje produktów pełnoziarnistych są o 30 procent mniej narażone na ryzyko śmierci z powodu stanów zapalnych

Wiemy już, czym są produkty pełnoziarniste i jaki mają wpływ na nasze zdrowie i życie.  Jak je wybierać, rozpoznać, uniknąć pułapek nastawionych na nas przez producentów żywności i w jakich ilościach spożywać te produkty już wkrótce na blogu.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>