Zdrowe odżywianie. To, co wiemy na pewno. Część pierwsza

foto-23 (3)

To, co powinniśmy jeść, a czego unikać to temat nieustających sporów prowadzonych nie tylko przez naukowców na seminariach, ale  także w zwykłych domach przy okazji codziennych, jak i świątecznych posiłków. Co rusz przychodzi moda na nową, rewolucyjną dietę, która zapewni świetną figurę i długie życie, jedne produkty znajdują się na cenzurowanym, a inne triumfalnie wracają na nasze stoły.

Wszystko to powoduje, że wiele osób czuje już taki mętlik w głowie, że całkowicie odpuszcza ten temat skupiając się głównie na walorach smakowych czy  kwestiach praktycznych, takich jak ceny produktów lub poziom trudności przygotowywania posiłku albo po prostu kontynuując rodzinne tradycje kulinarne. Na szczęście pewne informacje na temat odżywiania zostały potwierdzone różnorodnymi, wieloletnimi badaniami i mają w tej chwili tak mocne podstawy, że nikt lub prawie nikt nie próbuje im zaprzeczać.

  1. Kwasy omega-3 są niezwykle potrzebne i większość ludzi spożywa je w niewystarczających ilościach. Nazwa kwasy omega-3 odnosi się do grupy trzech tłuszczów zwanych ALA (występującego w olejach roślinnych), EPA i DHA ( występujących głównie w tranie i rybach morskich). Ich spożywanie jest ważne dla funkcjonowania całego organizmu. Zmniejszają stężenie trójglicerydów (LDL) we krwi i zmniejszają ryzyko udaru i zawału. Mają działanie przeciwzapalne, co przynosi korzyści w przypadku pewnych chorób, takich jak np. reumatoidalne zapalenie stawów. Więcej na ten temat tu:
  2. Dieta uniwersalna nie istnieje.Każdy z nas ma inne zapotrzebowanie kaloryczne, prowadzimy różny tryb życia, zasiedlamy rozmaite strefy klimatyczne. Trudno oczekiwać, że Eskimos będzie zadowolony z diety wegańskiej, a mieszkaniec słonecznej Kalifornii będzie codziennie zajadał się roladą z zasmażaną kapustą. Niektórzy  nas mają lepszy dostęp do rozmaitych pokarmów, choćby poprzez większe możliwości finansowe. Nasze układy trawienne różnie reagują na szereg pokarmów, wiele osób cierpi na alergie pokarmowe, które również wpływają na ich decyzje żywieniowe, mamy też swoje upodobania. O naszej diecie decydują też czynniki kulturowe np. w naszym kręgu kulturowym nie wyobrażamy sobie jedzenia owadów, które są spożywane w innych częściach świata, jak i tradycja danej grupy etnicznej. Dieta odpowiednia dla nas powinna uwzględniać te wszystkie czynniki.
  3. Tłuszcze trans są bardzo niezdrowe i należy ich bezwzględnie unikać. Tłuszcze te występują naturalnie w niewielkich ilościach w mleku i mięsie zwierząt roślinożernych. W znacznie większej ilości można je znaleźć w wielu stałych tłuszczach roślinnych, takich jak margaryna czy masło roślinne powstałych w wyniku częściowego uwodornienia płynnych olejów roślinnych. Mają niezwykle negatywny wpływ na zdrowie podnosząc stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, przyspieszając rozwój choroby Alzheimera, mogą również zwiększać ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2, otyłości, niepłodności, depresji i zachowań agresywnych.
  4. Cukier rafinowany to nic dobrego. Badania nad wpływem sacharozy na zdrowie ciągle trwają a ich wyniki są kluczowe dla zaleceń dietetycznych ze względu na wysokie spożycie sacharozy w krajach rozwiniętych. Nadmierne jej spożywanie na pewno grozi podwyższonym ryzykiem wystąpienia chorób serca, otyłości czy próchnicy, a być może i innych chorób. Musimy też pamiętać, że cukier rafinowany nie posiada w zasadzie żadnych wartości odżywczych i spożywając go w dużych ilościach można narazić się na niedobry składników , których dostarczylibyśmy organizmowi, gdybyśmy w zamian jedli inne, bardziej wartościowe pokarmy
  5. Jedzenie warzyw jest zdrowe. Warzywa to nasz sprzymierzeniec. Są bogate w witaminy, minerały, błonnik, chronią zdrowie, zapobiegają chorobom i urozmaicają naszą dietę.shutterstock_13960

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>